Възпаление не средното ухо, сепсис, менингит - когато тези болести са

...
Възпаление не средното ухо, сепсис, менингит - когато тези болести са
Коментари Харесай

При все повече деца антибиотиците не действат

Възпаление не междинното ухо, сепсис, менингит - когато тези заболявания са провокирани от бактерии, децата постоянно се лекуват с антибиотици. Само че в момента влияние имат едвам под 50% от антибиотиците, излиза наяве от ново австралийско проучване, извършено от Сиднейския университет.

Причината: бактериите към този момент не реагират на антибиотика, станали са резистентни. А към момента няма по-нови и ефикасни препарати. Това може да се окаже много рисково - изключително за кърмачетата и дребните деца, чиято имунна система към момента не е задоволително развита и не може да се бори ефикасно против нахлуващите бактерии.

Внимавайте с дозата!

Когато се предписва антибиотик, значимо е освен какъв тип тъкмо, само че и каква доза. На кърмачетата и на дребните деца най-често се предписват антибиотични сиропи, тъй като за родителите е доста по-лесно да пробутат лъжица сироп, в сравнение с хапче. И таман тук работата с дозата става проблематична.

" Родителите несъзнателно могат да сбъркат дозата на антибиотика. Установено е, че в половината случаи децата не получават дозата, която е предписана от лекаря ", твърди Йоханес Хюбнер от Германското общество по детски инфекциозни заболявания.

Когато става дума за тежки бактериални инфекции като стрептококовите, зараза на пикочните канали или на дихателните пътища, антибиотиците са верният избор. Те блокират растежа и размножаването на бактериите - или просто ги убиват. Антибиотиците работят бързо - стига да работят.

Друга публикувана зараза при кърмачетата и децата е възпалението на междинното ухо - особено на към момента доста нежния и пай ушен канал. Когато той е запушен, в ухото се натрупат тайни, които притискат тъпанчето, а при децата това предизвиква мощни болки. С помощта на антибиотик тези недоволства могат да затихнат релативно бързо.

При някои инфекциозни болести могат да оказват помощ и билки, които имат антимикробиотични свойства. Такива са жълтият енчец, ехинацеята и чесънът. Същото влияние може да има и екстрактът от риган. При възпаления на дихателните пътища оказват помощ другите соли, а при инфектиране на междинното ухо - компреси с лук.

Обикновено обаче антибиотиците дава по-добър резултат. Това най-ярко проличава при сепсиса, който би трябвало да се третира неотложно, тъй като в противоположен случай може да се стигне до септичен потрес, до отвод на вътрешни органи и до гибел.

Сепсисът - или отравянето на кръвта - най-често се предизвиква от замърсяване на открита рана. А при децата такива бели постоянно се случват. Когато бактериите обхванат в кръвообращението или в лимфната система, инфекцията може бързо да се популяризира в целия организъм, а положението на пациента внезапно да се утежни.

Антибиотичната устойчивост взима толкоз доста жертви

Всяка година по света се записват три милиона случая на сепсис при новородени, над половин милион деца умират.

И още нещо значимо: хората постоянно не помнят, че антибиотиците оказват помощ единствено против бактериална зараза, само че не и против вирусна. Ето за какво е доста значимо да се сложи вярната диагноза. Тя е първата значима стъпка към третирането на възпалението.

В Индонезия и на Филипините ежедневно умират хиляди деца - тъй като антибиотикът не действаСнимка: Brandon Bell/Getty Images

В момента изключително трагично е ситуацията в Югоизточна Азия и в Тихоокеанския район. В Индонезия и на Филипините ежедневно умират хиляди деца, тъй като антибиотиците не им работят.

" От една страна там не всеки път разполагат с достъп до всички антибиотици, които се продават в Европа. Другото нещо е диагностиката. При нас към този момент най-последователно се разпознава причинителят и се вършат проби за сензитивност към антибиотици. В резултат: ние постоянно сортираме антибиотика с най-тесен набор на деяние ", изяснява Йоханес Хюбнер.

В международен мащаб устойчивостта към антибиотицитe пораства най-малко от 15 години насам, обаче нови антибиотици не се създават. " Разработването на антибиотици отдавна е занемарено, тъй като фармацевтичните компании не печелят от това ", споделя още Хюбнер.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Внимавайте с антибиотиците!

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР